Learning center / Resurse pentru începători sau curioși / Ce este o mașină electrică?
Ce este o mașină electrică?
Care sunt principalele diferențe între a deține o mașină electrică versus una hibridă ?
Care este impactul unei mașini electrice asupra mediului ?
Care sunt cele mai importante componente ale unei mașini electrice ?
Care sunt tipurile de încărcare a mașinilor electrice ?
Care sunt diferențele dintre tipurile de cabluri și conectori ?
Care este costul deținerii unei mașini electrice ?
De multe ori, online sau în materialele de specialitate vei vedea prescurtarea EV, care înseamnă electric vehicle. Una dintre clasificările mașinilor electrice face referire la sursa de energie pe care o utilizează, și anume baterii sau pile de combustie.
Mașinile electrice cu baterii sunt denumite pe scurt BEV, adică battery electric vehicle sau FCEV, respectiv fuel cell electric vehicle, cele din urmă fiind cele mai puțin populare la nivel global.
Practic, în cazul unei mașini electrice BEV, energia de care are nevoie vehiculul să funcționeze este stocată în baterii care alimentează unul, două sau trei motoare electrice, în funcție de modelul mașinii. Aceste baterii trebuie să fie reîncărcate la prize de încărcare speciale.
Mașinile de tip FCEV funcționează ca urmare a unei reacții electrochimice condensată într-o celulă (de aici și denumirea de fuel cell), pe bază de hidrogen lichid la presiune înaltă. Aceste mașini au nevoie de stații de încărcare speciale care din nefericire sunt destul de puține la număr, motiv pentru care puțini oameni optează pentru acest tip de vehicul.
O subcategorie a mașinilor electrice, privită dintr-o altă perspectivă de clasificare, este cea a mașinilor cu autonomie extinsă. Cele mai performante modele din prezent din această categorie pot asigura o autonomie de până la 550-600 de kilometri. Desigur, există și modele de autovehicule despre care se spune că pot avea o autonomie de peste 700 de kilometri, însă trebuie să iei mereu în calcul faptul că acest lucru depinde de foarte mulți factori începând de la condițiile de condus (de uzură, dacă se conduce în afara orașului sau în trafic intens, de condițiile meteo, de îndemânarea șoferului etc).