Ce înseamnă să treci la o flotă electrică sau hibridă ?
Există cu siguranță o tendință în creștere printre companiile de mobilitate de a opta pentru o flotă electrică sau hibridă, în special dacă vorbim despre operatorii care asigură soluții de transport alternativ pentru persoane în orașele mari. Vânzările de mașini electrice în general au crescut de aproape 17 ori în ultimii cinci ani, ceea ce arată un interes crescut al populației pentru acest sector. În România există deja peste 25.000 de autovehicule electrice în anul 2023, o creștere spectaculoasă dacă ne gândim că în urmă cu șapte ani numărul lor nu depășea 100.
Beneficiile sunt ușor de cuantificat pe termen lung pentru companii, o flotă electrică dedicată cu precădere deplasării în zonele urbane înseamnă costuri reduse pe termen lung, iar când vine vorba despre impactul asupra mediului, nu încape îndoială că este decizia cea mai potrivită. Mașinile electrice au emisii zero și sunt foarte eficiente în ceea ce privește consumul de energie. Unele rapoarte indică faptul că mașinile complet electrice au per total emisii cu efect de seră cu 66% mai mici decât o mașină clasică pe benzină și cu 60% mai mici decât una pe motorină. De asemenea, emisiile din rețeaua electrică vor scădea până în 2050, iar emisiile de gaze cu efect de seră de la vehiculele electrice vor scădea, implicit, și ele.
Schimbarea integrală a flotei de mașini a unei companii cu una electrică va deveni o obligație în viitorul destul de apropiat, astfel că este posibil ca, în mai puțin de un deceniu, această tranziție să fie necesară și foarte costisitoare într-un interval de timp foarte scurt. Un proces de adaptare mai lent vă poate ajuta să economisiți de fapt un buget pe care va trebui să îl dislocați foarte repede odată cu schimbarea legislației.
Un alt cost relevant este cel al serviciilor conexe cum ar fi parcarea. Majoritatea orașelor, în efortul de a încuraja tranziția către vehicule electrice sau hibride, oferă multe beneficii, cum ar fi parcarea gratuită pentru acestea. Dacă acesta este un cost uzual cu care vă confruntați, el ar putea fi redus considerabil odată ce mașinile angajaților vor putea fi staționate gratuit în toate parcările publice.
Dacă un semn de întrebare este ridicat de maturitatea infrastructurii de încărcare, atunci viitorul sună grozav, pentru că rețeaua de stații se extinde din ce în ce mai mult, depășind deja pragul de 1.000 de puncte în 2023.
Mentenanța este la rândul ei o îngrijorare pentru deținătorii de flote electrice. Chiar dacă la o primă vedere componentele mașinilor full electrice par să aibă costuri ridicate, în realitate ele sunt mult mai rezistente în timp și multe dintre cheltuielile uzuale ale unei mașini clasice nu există deloc în cazul lor (de exemplu: schimbarea uleiului).
Nu în ultimul rând, acest transfer către mașini electrice aduce și beneficii clare de branding și poziționare față de consumatori. Un business 100% electric este un model de urmat în ceea ce privește efortul global de reducere a amprentei de carbon și este o contribuție semnificativă la sănătatea tuturor.
Continuă să citești despre
Ce sunt supercondensatorii și cum pot schimba ei viitorul mașinilor electrice?
Cum poți optimiza consumul pe termen lung pentru o flotă de mașini electrice ?